PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUH. STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

DUYURULAR

İnternet Üzerinden Yapılan Ticaretde Belge Düzeni

 

Mevlüt KÖKÜŞ

Mali Müşavir&Bağımsız Denetçi


Teknolojinin gelişmesi ile birlikte elektronik ticaretin önemi her geçen gün büyüyor.  Tüketicilerin zaman kazanma, ürün çeşitliliği, fiyat karşılaştırma kolaylığı gibi nedenlerle e-ticaret sitelerinden alışveriş yapma eğilimi giderek artıyor. Bu nedenlerden ötürü , çoğu şirketin e-ticarete yönelmesi kaçınılmaz bir hale gelmiş durumda. Peki, şirketler satışlarını e-ticaret yoluyla yaparken nelere dikkat etmeli?

e-Satış Faturaları Belge Düzeni
      Vergi Usul Kanunu’nun 231. maddesinin 5. fıkrası uyarınca mal teslimi veya hizmet ifası yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde fatura düzenlenmelidir. Vergi Usul Kanunu’nun  230’uncu maddesinde ise faturada en az aşağıdaki bilgilerin bulunması gerektiği belirtilmiştir:
1. Faturanın düzenlenme tarihi, seri ve sıra numarası;
2. Faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası;
3. Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası;
4. Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı ve tutarı;
5. Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası

385 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile  “Kapıdan veya Mesafeli Sözleşme Düzenlenerek Yapılan Satışlarda İade İşlemlerinde Belge Düzeni” ile ilgili bölümünde e-satışlarda meydana gelen iade işlemlerinde belge düzenine ilişkin ortaya çıkan sorunların giderilmesi amacıyla bir düzenleme yapılmıştır.
Söz konusu faturanın alt kısmına açılacak iade bölümünde;
- Malı iade edenin adı soyadı, adresi, imzası
- İade edilen mala ilişkin cins, miktar, birim fiyat ve tutar yer alacaktır.
 

     Bu şekilde düzenlenen fatura, malla beraber müşteriye gönderildiğinde müşteri malı iade etmek isterse iadeye ilişkin bölümü dolduracak ve iki örnek olan faturanın bir örneğini mal ile birlikte malı satana geri gönderecek, bir örneğini kendinde tutacaktır.
e-Satışlarda, malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşıtta bulundurulması şarttır. Bununla birlikte; söz konusu e-satışların irsaliyeli fatura ile yapılması da mümkündür. e-Satış faturalarının irsaliyeli olarak düzenlenmesi halinde, en az üç örnek olarak düzenlenmesi gerektiği ve Vergi Usul Kanunu’nun 230’uncu maddesinde belirtilen fatura üzerinde yer alması gereken asgari bilgilere istinaden söz konusu faturalar üzerinde  “İrsaliye Fatura” , “Bu belgenin sevk edilen malla birlikte bulunması halinde ayrıca sevk irsaliyesi aranmaz” ibarelerinin ve düzenleme tarihi ve saati ile anlaşmalı matbaaya dair bilgilerin yer alması gerekeceği tabiidir.

İnternet Üzerinden Yapılan Satışlarda Ödeme Kaydedici Cihaz Kullanımı
      Satışların internet üzerinden gerçekleştirilmesi, işyerinde herhangi bir tahsilat yapılmaması, tahsilatların tamamının banka aracılığıyla veya elektronik yolla yapılması halinde Vergi Usul Kanunu uyarınca fatura ve perakende satış fişi düzenlenmesi şartıyla ödeme kaydedici cihaz kullanılması zorunlu değildir. Öte yandan, bu tür satışlar haricinde işyerinden müşterilere doğrudan satış yapılması halinde Vergi Usul Kanunu’nun 232’inci maddesine göre fatura düzenleme haddinin altında kalan satışları belgelendirmek için ödeme kaydedici cihaz kullanılması gerekmektedir.

Yazımızda kısaca e-satışla ilgili şirketlerin dikkat etmesi gereken başlıca hususlar hakkında bilgi verilmiştir. Konu hakkında detaylı bilgiye ihtiyacınız olması halinde bizimle irtibata geçebilirsiniz.