Antalya Bağımsız Denetim ve S.M.M.M A.Ş.
Mevlüt KÖKÜŞ
S.M.Mali Müşavir& KGK Bağımsız Denetçi
Maliye Bakanlığı, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesinin altıncı fıkrasında "Tecil salahiyetini kullanacak ve bu salahiyeti devredecek olan makamlar; tecil edilecek amme alacaklarını tür ve tutar olarak belirlemeye, amme borçlusunun faaliyetine devam edip etmediğini esas alarak tecil edilecek alacakları tespit etmeye, tecilde taksit zamanlarını ve diğer şartları tayin etmeye … yetkilidir." hükmü gereğince , ilgili mevzuat kapsamında belirlenen diğer şartların sağlanması koşuluyla Katma Değer Vergisinin müracaat tarihinden itibaren 6 ayı geçmeyecek şekilde azami 6 taksitte tecil ve taksitlendirilmesine olanak tanıyacak 2016/2 sayılı tahsilat iç genelgesini 20.06.2016 tarihinde yayınladı.
Peki ilgili mevzuat kapsamındaki diğer şartlar nelerdir?
I-BAŞVURU
1- Borçlarının tecil ve taksitlendirilmesini talep eden borçluların; "Tecil ve Taksitlendirme Talep Formu" ile müracaat etmeleri gerekmektedir.
2- “Borçlunun Çok Zor Durum Halinin Tespiti" oranlar ile tespit edilmesi gerekiyor. Borçlunun Çok Zor Durum halinin tespiti için;
a) Bilanço esasına göre defter tutanlar;
Likidite Oranı = Dönen Varlıklar - Stoklar/ Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar
b)İşletme hesabı esasına göre defter tutanlar
Likidite Oranı = Kasa + Banka+Kısa Vadeli Alacaklar/ Kısa Vadeli Borçlar
formülü ile bulunacaktır. Buna göre K.D.V borçları tecil uygulamasındaki taksit süreleri;
a) Likidite oranının 1'den büyük olması durumunda borç tecil edilmeyecektir.
b) Likidite oranının 1'den küçük olması durumunda 6 aya kadar tecil yapılabilecektir.
Borçlunun vergi dairesine olan borçları kısa vadeli borç olarak değerlendirileceğinden, borçluların tecil talepleri değerlendirilirken, borçlu tarafından vergi dairesine olan borcunun kısa vadeli borçlara dahil edilip edilmediğine dikkat edilecektir.
3-Gayrifaal veya faaliyetini terk etmiş olan borçluların talepleri, Tecil ve Taksitlendirme Talep Formundaki beyanlarına göre değerlendirilecek, taksit tutarları ile taksitlendirme süresi borçlunun durumuna göre takdir edilerek borçları azami 6 aya kadar tecil edilebilecektir.
4-Borçlulara verilecek tecil süresinin tespitinde, borçlunun öteden beri borç ödemede iyi niyetli olup olmadığı, borç tutarının az veya çok oluşu, daha önce tecil edilen borçlarını tecil şartlarına uygun ödeyip ödemediği ve ödeme gücü göz önünde bulundurulacaktır.
Diğer taraftan, kamu kurum ve kuruluşlarının beyanlarına göre çok zor durum halinin tespiti yukarıda açıklanan oran analizlerine bağlı kalınmaksızın değerlendirilecektir.
II-BAŞVURUNUN REDDİ- SÜRELİ RED
Borcunun tecilini talep eden ancak, talepleri uygun görülmeyerek reddedilen borçlular söz konusu borçlarını reddin tebliği tarihinden itibaren idarece 30 güne kadar verilebilecek ödeme süresi içinde ödemeleri halinde amme alacağının ödendiği tarihe kadar faiz alınmak suretiyle tecil olunur."
Tecil talebi reddedilen borçlulara tecile yetkili makamca 30 güne kadar verilecek sürenin azami süre olduğu da dikkate alındığında bu sürenin;
-Vergi Dairesi Başkanlıkları ve Defterdarlıklar yetkisinde bulunan tecil taleplerinden uygun görülmeyerek süreli reddedilenler için azami 15 gün,
-Bağımsız ve bağlı vergi daireleri yetkisinde bulunan tecil taleplerinden uygun görülmeyerek süreli reddedilenler için azami 7 gün olarak uygulanmaktadır.
Amme alacağının verilen sürede ödenmesi durumunda tecil faizi hesaplanacaktır. Borçlunun tecil talebinin süre verilerek reddedilmesi ve borcun verilen süre içerisinde ödenmemesi durumunda, borç Amme Alacaklarının tahsili Kanununun hükümlerine göre cebren takip ve tahsil edilecektir.
III- BİLİNMESİ GEREKEN DİĞER HUSUSLAR
1- Tutar itibarıyla İllere tanınan tecil ve taksitlendirme yetkisini aşan talepler; mükellefin eksiksiz olarak doldurması gereken "Tecil ve Taksitlendirme Talep Formu" ile birlikte tecili talep edilen borcun nev'i, tutarı ve vade tarihleri ile tecil müracaatının borcun vade tarihinden sonra yapılması halinde bu borçlara karşılık tecil müracaat tarihi (bu tarih hariç) itibarıyla hesap edilecek gecikme zammı tutarlarının ayrı ayrı tespit edilerek ve gerekli görülen diğer bilgilere de yer verilmek suretiyle en geç 5 gün içinde Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilecektir.
2- Tecil talebinde bulunan mükelleflerin tecil müracaat tarihlerinden, taleplerinin sonuçlandırılmasına kadar belli bir süre geçebilmekte. Bu süre içerisinde mükelleflerin tecil taleplerinin kabulüne veya reddine ilişkin tebligat yapılıncaya kadar, taleplerinde önerdikleri taksit tutarlarını ödemeleri gerekmekte.
3- Tecile yetkili olan makamlar, tecil yetkilerini kullanırken borçlunun ekonomik faaliyet dönemleri ile nakit akışlarını da göz önünde bulundurmak suretiyle farklı taksit tutarları belirleyebileceklerdir.
4-Tecil Faiz oranı 02.01.2010 tarihinden itibaren yıllık %12 olarak uygulanmakta.
5-Tecil faizi , borç aslı ve gecikme zammının toplamına uygulanmakta. Yani vadesi geçmiş bir borç için; tecil talebi günü itibariyle oluşan gecikme faizi ile borç aslı toplanıp hesaplanıyor.
6-Amme borçlusunun alacaklı tahsil daireleri itibarıyla tecil edilen borçlarının toplamı ellibin Yeni Türk Lirasını (bu tutar dahil) aşmadığı takdirde teminat şartı aranılmaz. Bu tutarın üzerindeki amme alacaklarının tecilinde, gösterilmesi zorunlu teminat tutarı ellibin Yeni Türk Lirasını aşan kısmın yarısıdır. Bakanlar Kurulu; bu tutarı on katına kadar artırmaya, yarısına kadar indirmeye, yeniden kanuni tutarına getirmeye ve alacaklı amme idareleri itibarıyla bu hadler arasında farklı tutar belirlemeye yetkilidir.
7-Bakanlık, Vergi Dairesi Başkanlıklarına, Defterdarlıklara, Vergi Dairesi Müdürlüklerine amme borcunun Tecil ve Taksitlendirilmesi için; borcun tutarı yönündende farklı yetkiler vermiştir. Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı için,3.000.000 TL, Ankara, İstanbul ve İzmir Vergi Dairesi Başkanlıkları için, 2.250.000 TL, Adana, Antalya, Bursa, Kocaeli, Mersin ve Konya Vergi Dairesi Başkanlıkları için, 1.500.000 TL, Diğer Vergi Dairesi Başkanlıkları için,1.250.000 TL, Defterdarlıklar için, 600.000 TL, Bağımsız Vergi Daireleri için, 100.000 TL, Bağlı Vergi Daireleri için, 50.000 TL, olarak belirlenmiştir.